MVO vacaturebank voor werkzoekenden en studenten met een zintuiglijke, fysieke of autistische beperking 

Zoek een baan


Bart de Graaff Foundation

logoBen jij jong, heb je een levensbepalende lichamelijke beperking en wil je je eigen onderneming starten? 

De Bart de Graaff Foundation begeleidt je bij het schrijven van het ondernemingsplan en ook bij de start van jouw bedrijf. Dit doen we niet alleen. We worden hierbij geholpen door mentorbedrijven als Aegon, BDO, PostNL en Jaarbeurs, maar ook door kleinere bedrijven. Al deze bedrijven zetten een team van medewerkers in die hun kennis en ervaring gebruiken om jou op een professionele wijze te begeleiden bij de onderwerpen die jij nodig vindt.

Wij begeleiden je door middel van steun bij de organisatie van het project, persoonlijke en zakelijke coaching, exposure, financieel advies, ondersteuning bij de werving van sponsoren en al het andere dat nodig is om een bedrijf te starten. Op deze manier helpen we je jouw dromen en ambities te realiseren.

Bikkels
We noemen onze startende ondernemers ”Bikkels”. Dit is niet voor niets. Bart stond bekend om zijn enorme doorzettingsvermogen en daarom noemde men hem “Bikkel”. Wij ervaren dat onze starters stuk voor stuk over deze kwaliteit beschikken en vinden deze bijnaam daarom prachtig passen.

Bikkeljaar
We begeleiden je in principe gedurende een periode van één jaar, het Bikkeljaar. Maar uiteraard wordt je als Bikkel nooit een ex-Bikkel. We hebben met al onze Bikkels zeer geregeld contact, ook na afloop van het Bikkeljaar.

Werving en Selectie
De werving en selectie start met het beoordelen van de aanmeldformulieren. Dit wordt gedaan door medewerkers van de stichting. Voldoe je aan de criteria, dan ga je door naar de volgende fase. We vragen je een mini-ondernemingsplan te schrijven. Hierin leg je uit wie je bent, hoe je bedrijf er uit gaat zien en wat je nodig hebt om dit te realiseren.

De stichting en onze mentorbedrijven beoordelen deze plannen. Wanneer je plan geselecteerd wordt, dan nodigen we je uit om te komen pitchen. Daarna wordt bekend gemaakt welke kandidaten Bikkel worden.

Ondernemingsplan schrijven
Een heel belangrijk onderdeel voor het starten van je eigen bedrijf is het schrijven van je ondernemingsplan. Je krijgt ongeveer 4 maanden de tijd voor dit plan. In deze fase is je mentor een ideale sparringpartner maar kan je ook helpen bij het opstellen van bijvoorbeeld een investeringsbegroting. Als het plan klaar is, dan wordt het voorgelegd aan het bestuur van onze stichting. Bij een akkoord kun je aan de slag.

Start eigen onderneming
De Bart de Graaff Foundation biedt je niet alleen begeleiding maar ook een startkapitaal. Dit startkapitaal wordt ter beschikking gesteld door onze mentorbedrijven. In je ondernemingsplan geef je aan welke investeringen je wilt doen om je bedrijf goed te kunnen starten. Na akkoord van het bestuur stellen wij dit bedrag (met een maximum) aan je beschikbaar. Mocht je meer nodig hebben dan wij je geven, dan kunnen we je verbinden aan partijen die je het geld eventueel kunnen lenen.

De begeleiding in deze fase bestaat uit coaching maar ook uit het koppelen aan het netwerk van je mentor of onze stichting. Heb je een betrouwbare jurist of websitebouwer nodig? Je mentor of de stichting kent er vaak meerdere en koppelt je graag.

Tijdens het Bikkeljaar krijg je diverse workshops aangeboden. Deze zijn gericht op communicatie, social media, sales en financiën. In feite op alle belangrijke onderwerpen passend bij het ondernemerschap. Je volgt deze workshops samen met je mentoren en je mede Bikkels. Zo krijg je de kans om je kennis te vergroten, je mentorteam en de andere Bikkels beter te leren kennen. Ieder jaar organiseren we twee dagen waarop Bikkels, mentoren, sponsoren, bestuur en ambassadeurs elkaar ontmoeten. Dit zijn onze bekende en ontzettend  gezellige Bikkeldagen.

Essentieel tijdens een Bikkeljaar is dat je als Bikkel zelf verantwoordelijk bent voor de gang van zaken en het slagen van je project. De Bart de Graaff Foundation en de mentorbedrijven begeleiden, ondersteunen, coachen en helpen, maar je bent zelf de bepalende factor en de stuurman van je bedrijf.

Criteria
We hebben ook een aantal criteria. Hieraan moet je voldoen alvorens je mee kunt doen aan het Bikkeljaar.

  • Je bent jong, dat wil in dit geval zeggen tussen 15 en 35 jaar.
  • Je hebt een levensbepalende lichamelijke beperking.
  • Je wilt zelfstandig functioneren in deze maatschappij, zo mogelijk zonder uitkering.
  • Je bent een echte Bikkel. Dat houdt voor ons in dat je je lichamelijke beperking niet ziet als beperking, maar als een extra uitdaging en zelfs als meerwaarde, namelijk als een kans om anders en meer bijzonder te zijn dan ieder ander.
  • Je bent eigenzinnig, daadkrachtig, gedurfd en gedreven.
  • Je hebt een helder beeld van hoe jouw eigen bedrijf eruit moet zien en kunt dat duidelijk omschrijven in een ondernemingsplan.
  • Je onderneming moet een verschil maken in deze wereld, hetzij in je eigen leven, hetzij in het leven van anderen.

 

 

Wil je meer informatie over de Bart de Graaff Foundation, het Bikkeljaar of hoe je Bikkel kunt worden? Mail gerust naar Corine of Erwin, corine.van.ruissen@bartfoundation.nl of 06-52858740 en erwin.vroom@bartfoundation.nl of 06-52858742.

De inschrijfprocedure voor het nieuwe Bikkeljaar (2016-2017) is gesloten. Op dit moment is de selectie in volle gang en op 1 november start het nieuwe Bikkeljaar! Wil jij Bikkel worden in 2017-2018, vul dan het aanmeldformulier in!